Hamarosan valami
új kezdődik

Kedves Látogató! Köszöntünk a WhiteApartman weboldalán. Reméljük elnyeri tetszését oldalunk és az általunk kínált apartmanok. Foglaljon most!

2023. április 27 – május 01.
Jókai napok 2023 Balatonfüred

A nagy írónak, Jókai Mórnak állít emléket a hagyományos Jókai napok rendezvénysorozat Balatonfüreden: az ünnepségen kívül, melyet az író egykori villájában berendezett emlékházban illetve annak udvarában tartanak rendeznek még irodalmi estet, könyvbemutatókat, kiállításokat, sajátos tárlatvezetést, és az elmaradhatatlan Jókai bablevesfőző-versenyt a Koloska-völgyben. Jókai Mór, aki Budapesten kívül a legszívesebben Balatonfüreden tartózkodott, több nagy művét – mint például Az Aranyember című regényét – is a Balaton-parti városban vetette papírra.

Az író 1854-ben, 32 évesen egy hajókirándulás alkalmával kötött ki először a településen, amelybe azonnal beleszeretett és elhatározta, hogy telket vásárol. A füredi villa 1873-ra épült fel teljesen, a család 20 éven át töltötte ott a tavaszi, illetve a nyári időszakot. Akkoriban alig épült villa körülötte, leginkább szántóföldek vették körül, így a Jókai-ház egyenes lelátást biztosított a Balatonra. A füredi épület 1889 -ig maradt a Jókaiak tulajdona, mikoris az író, felesége halálát követően, eladta. Végül évek múltán a család visszavásárolta, a látogatók előtt emlékházként pedig 1954-ben nyitotta meg kapuját.